Nazaj na vrh

Poporodni stres in bakterije v materinem mleku

spela 1. aprila 2020
  • Nizozemski raziskovalci so odkrili, da na mikroorganizme v materinem mleku vpliva tudi psihološko stanje matere

Mleko vsebuje cel spekter prehranskih molekul, bioaktivnih snovi in vseprisotnih bakterij, ki pomembno vplivajo na počutje in zdravje dojenčka. Zanimivo je, da se sestava materinega mleka med ženskami zelo razlikuje, čeprav razloge za takšno variabilnost zaenkrat še slabo razumemo. Nizozemske raziskovalce je zanimalo, če na sestavo mleka vpliva tudi razpoloženje oziroma psihološki status doječe ženske. Primerjali so mikrobiološko sestavo v vzorcih mleka in psihološko stanje 51 doječih žensk in prišli do presenetljivih rezultatov. Izkazalo se je namreč, da lahko poporodni stres, tesnoba (anksioznost) in znamenja depresije, pomembno spremenijo mikrobiološko sestavo mleka. Avtorji raziskave so mnenja, da motnje psihološkega stanja pri doječi materi delujejo na sestavo mleka na dva načina; mlečni mikrobiom je – po eni strani – nekakšna preslikava bakterijske sestave v črevesu matere, hkrati pa lahko depresija tudi neposredno spremeni kemijsko sestavo mleka. Na tako spremenjenem mediju seveda uspevajo drugačne bakterije. 
Raziskava opozarja na to, da psihološko stanje matere v času dojenja še zdaleč ni nepomembno, v prihodnje pa bo treba povezavo s kemijsko in mikrobiološko sestavo mleka še detaljneje proučiti.

Vir:
Browne PD, Aparicio M, Alba C, et al. Human milk microbiome and maternal postnatal psychosocial distress. Front Microbiol. 2019