Nazaj na vrh

Mikrobiota in vitalni organi

Povezave med črevesno disbiozo in bolezni

Povezave med črevesno disbiozo in bolezni

V sobivanju človeka in črevesnih bakterij počasi odkrivamo povezave, ki lahko pomenijo razliko med zdravjem in boleznijo. Vpliv na tisoče milijard drobnih bitij v debelem črevesu izrazito presega lokalno delovanje in vse bolj se zavedamo patofizioloških povezav mikrobiote z vitalnimi organi. Medtem ko je hipoteza o osi med črevesjem in možgani (gut-brain axis) že precej široko prepoznana, je vse več znanega tudi o povezavi mikrobiote z jetri (gut-liver axis), pa tudi s srcem – strokovnjaki tako že govorijo tudi o osi med črevesom in srcem (gut-heart axis).

Za debelost je značilno posebno razmerje med črevesnimi bakterijami

Za debelost je značilno posebno razmerje med črevesnimi bakterijami

Zanimivi so podatki, ki razkrivajo vlogo črevesnega mikrobioma pri ljudeh s preveliko telesno maso. Debelost namreč praviloma spremlja specifično razmerje med rodovoma Bacteroidetes in Firmicutes, ki ga nekateri poimenujejo kar “debelostni enterotip”, njegov obstoj pa so potrdili tudi z raziskavami pri živalih. Z naselitvijo bakterij iz črevesa debelih mišk so raziskovalci namreč sprožili razvoj debelosti tudi pri živalih, ki so imele pred tem sterilno črevo.

Za mikrobiom v debelem črevesu ljudi s preveliko telesno maso je torej značilno porušeno ravnovesje med bakterijskima rodovoma Bacteroidetes in Firmicutes. Praviloma namreč pri njih prevladujejo Firmicutes bakterije, takšen enterotip pa ni značilen le za stanje debelosti ampak velikokrat spremlja tudi različne kronične bolezni [1].

O osi “črevo-srce” (gut-heart axis)

O osi “črevo-srce” (gut-heart axis)

Kaže, da se pri bolniku s srčnim popuščanjem razvije nekakšen začarani krog med oslabelo srčno mišico in črevesno mikrobioto. Oslabela srčna mišica namreč ne zmore zadostno preskrbeti t.i. periferije s kisikom in hranili v krvi, poleg vseh ostalih tkiv pa je pri bolniku s srčnim popuščanjem seveda slabše prekrvljeno tudi črevo. Zaradi zastoja venske krvi črevesna stena oteče (t.i. edem), kot posledica pa se kmalu zmanjša absorpcijska sposobnost črevesne sluznice, ki postane tudi bolj prepustna za različne bakterijske presnovke. Ob tem pride v črevesu praviloma tudi do razraščanja neželenih bakterij, posledice pa so zelo neugodne, saj bolnikov organizem dodatno obremenijo presnovki bakterij, kot sta endotoksin LPS (lipopolisaharid) in TMAO (trimetilamin N-oksid).

Molekulo TMAO povezujejo z aktivacijo endotelnih in gladko-mišičnih celic, z nastajanjem t.i.”foam” celic v patogenezi ateroskleoze in fibrozo vitalnih organov, miokarda in ledvic, epidemiološki podatki pa kažejo povezavo TMAO z večjim tveganjem resnih neželenih srčnožilnih dogodkov (MACE) [2].

Vir

[1]  Turnbaugh PJ, Ley RE, Mahowald MA et al. An obesity-associated gut microbiome with increased capacity for energy harvest. Nature. 2006;444:1027–31

[2]  Harikrishnan S. Diet, the Gut Microbiome and Heart Failure. Card Fail Rev. 2019