Nazaj na vrh

Carski rez novorojencu “odreže” tudi številne pozitivne bakterije

spela 27. marca 2020

Najobsežnejša do sedaj opravljena raziskava mikrobiote pri novorojencih je zelo jasno pokazala, da se mikroorganizmi v črevesu otrok, rojenih s carskim rezom, razlikujejo od tistih pri novorojencih, ki so prišli na svet po običajni, vaginalni poti. V črevesu slednjih so namreč bakterije, ki praviloma manjkajo pri novorojencih, rojenih s carskim rezom, v njihovem črevesu pa so raziskovalci našli nekatere škodljive bakterije, ki so pogoste v bolnišničnem okolju. Mikrobiolog iz inštituta (Wellcome Sanger Institute) v britanskem Hinxonu, doktor Trevor Lawley, ki je vodil raziskavo pri skoraj 600 novorojenčkih je povedal tudi to; “Stopnja kolonizacije z bolnišničnimi patogeni pri teh otrocih je šokantna – ko sem prvič videl podatke, nisem mogel verjeti.” 

Razlika tudi 9 mesecev po rojstvu
Nekaj mesecev po rojstvu postane mikrobiota v črevesu otrok, rojenih s carskim rezom, precej podobna tisti pri vaginalno rojenih otrokih, vendar ne povsem. Izjema so namreč bakterije iz rodu Bacteroides, ki so tudi nekaj mesecev po rojstvu prisotne v zelo majhnem številu ali pa povsem manjkajo v črevesu otroka, rojenega s carskim rezom. V črevesu okoli 60% teh otrok ne najdemo bakterij tega rodu tudi po devetih mesecih. Kaj to pomeni za zdravje otroka še ni povsem jasno, vendar so raziskave pokazale, da bakterije iz rodu Bacteroides pomembno vplivajo na imunski odgovor in pomagajo ublažiti vnetje.

Del projekta “Baby Biome Study”
Raziskava Lawleya in njegove raziskovalne skupine sodi v širši projekt, poimenovan Baby Biome Study, njen namen pa je analizirati mikrobiom na tisoče novorojencev in ga spremljati tudi kasneje v obdobje otroštva. Epidemiološki podatki namreč kažejo, da je pri otrocih po carskem rezu tveganje za razvoj astme in debelosti v kasnejšem življenju, večje. Lawley je prepričan, da bo zbiranje podatkov v okviru projekta otroškega bioma pomagalo pojasniti, kako je način poroda povezan s preobčutljivostjo pri otroku in kateri dejavniki so tukaj najpomembnejši.

Probiotik za otroke, rojene s carskim rezom 
Ena od potencialnih dobrobiti raziskave je povezana z identifikacijo specifičnih mikroorganizmov, ki bi jih lahko dajali otrokom po carskem rezu s ciljem normalizacije njihove črevesne mikrobiote.

Trevor Lawley, mikrobiolog in glavni raziskovalec; “Razlika je bila tako očitna”, da sem lahko pogledal vzorec posameznega otroka in na tej osnovi – z veliko verjetnostjo – povedal, po kateri poti je bil otrok rojen.” 

Vir:
Shao Yan, Trevor D.Lawley, s sod. Stunted microbiota and opportunistic pathogen colonisation in caesarean section birth. Nature. 2019 Oct; 574(7776): 117–121.